Craterele misterioase de la Polul Nord pe care cercetătorii nu le pot explica

de: George Stanciu
24 04. 2018

O serie de cratere ciudate apărute în zona Polului Nord i-a pus pe gânduri pe cercetători, care încă nu au o explicație pentru acestea.

Fotografiile au fost făcute pe 14 aprilie de către John Sonntag, care a zburat deasupra Mării Beaufort, în cadrul misiunii NASA, Operation IceBridge.

Experții sunt de acord că gheața din imagini e destul de tânără și subțire, datorită culorii gri (care indică o cantitate mică de zăpadă), aceștia nu au nicio idee despre ce anume a cauzat apariția acestor cratere. ”Nu am văzut niciodată așa ceva”, spune un alt cercetător din proiect, Nathan Kurtz.

Operation IceBridge a ajuns la al zecelea an de existență și este o misiune aeriană care are loc anual, deasupra ambelor regiuni polare. Prin intermediul acesteia sunt măsurate schimbări ale ghețurilor de la poli, iar având în vedere încălzirea globală, au loc chiar o mulțime de schimbări în aceste regiuni.

Iarna trecută, Polul Nord a avut cu 1,16 milioane de kilometri pătrați de gheață în minus decât are de obicei, iarna. Mai mult, ultimele patru ierni au avut mai puțină gheață decât media maximelor dintre anii 1981 și 2010.

Aceste cratere ar putea avea o legătură cu încălzirea tot mai accelerată a regiunii arctice, unde au fost experimentate temperaturi anormal de mari pentru cea mai mare parte a iernii.

”Gheața de pe apă este mult mai mobilă acum și are mai multe zone deschise care pot să reînghețe”, spune Walt Meier, cercetător la National Snow and Ice Data Center. Meier e de părere că n-ar fi vorba de un impact de natură spațială, deoarece găurile sunt mult prea aproape una de alta.

O altă teorie, cea mai plauzibilă, este că focile au făcut aceste cratere. Le este specific să sape prin gheață pentru a-și crea găuri către suprafață, prin care să respire, iar uneori fac găuri atât de mari încât pot chiar să iasă la suprafață prin ele.

Ultima teorie este că apele calde ar fi ajuns mai departe decât de obicei de această dată, deoarece zona respectivă a Mării Beaufort nu este adâncă. Totuși, geofizicianul Don Perovich, de la Dartmouth College, nu este de acord, deoarece efectele unui asemenea eveniment ar fi fost răspândite la scară mai largă. Și el mizează pe ideea că focile ar fi făcut aceste cratere.